poniedziałek, 24 listopada 2014

Ballada Jarzynowa cz. I

W pierwszym odcinku naszego cyklu odwiedziliśmy warzywniak przy ul Gagarina 25. Sklep prowadzony jest od 1978 r. przez Panią Barbarę. Doskonale znają go nie tylko mieszkańcy pobliskich osiedli, ale też całego dolnego Mokotowa. Po wejściu do sklepu wita nas życzliwy uśmiech pani Agaty, współpracowniczki pani Barbary. Na półkach sklepu znajdziemy zawsze świeże warzywa i owoce oraz szeroki asortyment produktów spożywczych. Specjalnie na okazję Ballady Jarzynowej Panie przygotowały przepis na rozgrzewającą zupę z ciecierzycy, idealną na chłodne jesienne wieczory. 

Zupa z ciecierzycy na jesienne chłody:

szklanka ciecierzycy,
puszka kukurydzy,
1 puszka pomidorów,
jeden litr bulionu,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
dwa średnie ziemniaki,
1/2 szklanki śmietany 18%,
kurkuma, sól, świeżo mielony pieprz,
kilka łyżek oleju.

Ciecieżycę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 12 godzin. Następnego dnia gotujemy na wolnym ogniu1,5 godz. Następnie dodajemy do niej podsmażoną cebulę, posiekany czosnek i pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Tłuczkiem do ziemniaków delikatnie rozgniatamy ciecierzycę. Obieramy ziemniaki i kroimy w dużą kostkę. W osobnym garnku zalewamy wodą i gotujemy przez kilka minut. Odcedzamy i dodajemy do zupy. Całość gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy odcedzoną z wody kukurydzę oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i kurkumą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz